Честита Баба Марта!


Празнува се днес на 01.03.2013  

khoi

С пожелание за здраве, щастиемного усмивки и веселие,  късмет на всички вас!

                                                                              от: ĐOÀN BUN 71

Баба Марта е митичен персонаж от българския фолклор. Според народните предания името е свързано с месец март. Освен март, януари и февруари също имат специално място в българските митични представи. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко Януари и Малък Сечко Февруари. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която е с променливо настроение – ту усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла. Характера на Баба Марта съответства и на променливото време през месец март.

Най-стари са източниците, описващи как българите са били окичвани с бели и червени конци от техните ханове за здраве, сила и дълголетие. Най-вероятно празникът е изначално български, произхождащ от годините 580-630-та след Христа. От Азия (континентът, в който първоначално живеят българите) традицията се пренася в Европа с преселението на голяма група българи начело с Хан Аспарух. Традицията се спазва до днес и на териториите, които са били български – част от Румъния, Македония, част от Гърция, Сърбия, а също и в една част от днешна Русия.

Всяка година преди началото на март българите си подаряват мартеници, изработени от червени и бели конци, по традиция от вълна. Това се прави за здраве и щастие. На 1-ви март българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите „Честита Баба Марта“. Празникът символизира края на зимата и идването на пролетта.       

Advertisements

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: